מסע בעקבות עצי המורשת של רעננה, שילוב של אמנות ומחקר – חשיבות הכרת העצים ושימורם, והכרת סיפור מורשתם של וותיקי העיר

מוזמנים לצאת איתי למסע בזמן בעקבות העצים העתיקים והבוגרים של רעננה, שחלקם מעל 200 שנה וחלקם נשתלו במאה האחרונה. להכיר את סיפור מורשתם של וותיקי העיר שהגנו ושמרו עליהם. להתפעל מיופיים וייחודם של העצים, לכבדם ולחבקם בהכרת תודה. בואו נחזק את הקשר והאחריות המוטלת עלינו לשמרם מפני כריתה ופגיעה, להגן עליהם בטבע, במיוחד לנוכח המשבר האקלימי והאקולוגי, האמנות מציגה את צו השעה וקוראת לנו להגן על העצים כי אכן "העצים הם תקוות קיומנו".

זו זכות גדולה לחזק את הקשר המשמעותי בין האדם לעצים שבסביבתו באמצעות יצירת אמנות. ביכולתה של האמנות להניע התבוננות מעמיקה, דרך הרגש, דרך הפעלת החושים לקידום תפיסה אנושית ורגשית להבין את התלות שלנו בעצים שבטבע. לכן הוספתי זוג עיניים על גזעי העצים המתבוננות בנו וקוראות לנו להתבונן בהם.

אני מודה לכל העצים המרהיבים שהם גיבורי הקולאג' שלי שקראתי לו "העצים הם תקוות קיומנו", שבעקבותיהם החל חקר מעמיק עם וותיקי העיר השותפים להצלתם וטיפוחם במשך שנים ברחבי העיר רעננה. שמחתי להכירם דרך סיפורי המורשת של רעננה. ללמוד על עברם, וסיפור מורשתם הוא סיפור שורשינו בעיר רעננה.

את קולאג' העצים יצרתי במיוחד לתערוכת "קליידוסקופ 2" ,לרגל חגיגות מאה שנה לרעננה לתערוכה קבוצתית של  חברי "מוזה פורום אמני רעננה", שהוצגה בגלריה "על האגם" בפארק רעננה בחודש אוגוסט 2022. תודה לאוצרות שהפיקו את התערוכה: ד"ר תמי קידר, נאווה פורת. עיצוב גרפי אווה גרובגלס.
הפתיחה החגיגית נערכה בתאריך 21.8.22 במעמד ראש  העיר מר חיים ברוידא ובהנחיית יו"ר מוזה מר ציב נדב רוסלר, וותיקי רעננה ומכובדים רבים.

טכניקת הקולאג' כללה איסוף מידע מרחל ריינשטיין מנהלת ארכיון העיר רעננה למעקב אחר העצים העתיקים שבעיר, איסוף מידע מוותיקי העיר, צילום העצים נכון להיום. תהליך עריכת הקולאג' החל מצילומי העצים אז והיום. שילוב עיניים המתבוננות בנו דרך גזעי העצים וקוראות לנו להתבונן בהם, שילוב ציור, שילוב קליפות עצים על הקולאג'  והוספת שורשים מחבלים לעצים שנמצאים בתחתית הקולאג.  מעל כל עץ כותרת עם שמות העצים, מיקומם ברחבי העיר, יצירת קוד QR לסריקה, לחקר העצים ויציאה לסיור וירטואלי בעקבות סיפורי המורשת של העצים העתיקים ברעננה.

 כנציגת הציבור בוועדה לאיכות הסביבה של רעננה הפועלת לשימור העצים הבוגרים ברחבי העיר, יצאתי לפגוש את רחל ריינשטיין מנהלת ארכיון העיר רעננה לקבלת מידע על העצים הוותיקים, תמונות ישנות מארכיון העיר רעננה, ויצירת קשר עם וותיקי העיר, לצורך יצירת עבודת חקר כתובת ויצירת קולאג' עצי המורשת לרגל מאה שנים לרעננה. תודה רבה לרחל ריינשטיין היקרה לשיתוף הפעולה הפורה.  קישור למעבר לאתר מורשת רעננה.

תודה ליקירת העיר רעננה, דור שני למייסדי רעננה – הגב' חניה שמיר שסיפרה לי את הסיפור המרגש אודות נטיעת הברושים ע"י אביה מרדכי המורשתי בשנת 1927 ברחוב אליעזר יפה 3, ואודות עצי המורשת העתיקים שבעיר.  קישור למעבר סיפור מורשת המשפחה ושתילת חמשת עצי הברוש שברח' אליעזר יפה 3 ברעננה.

תודה למלאכי ריינר יקיר העיר שגם הוא דור שני למייסדי רעננה שפעל לשימור העצים העתיקים בעיר, כמו זוג "עצי הוושינגטוניה", "עץ השקמה" שברח' העבודה,
ו"עץ הדומים" העתיק בשמורת "עץ השיזף". מוזמנים להתרגש איתי מסיפור המורשת המשפחתית של אביו מאיר ריינר מ"גבעת מאיר" וסיפורי הצלת עץ השקמה ועץ הדומים העתיקים.  לאור הצלחת המאבק להצלתם, אנו נהנים משירת הציפורים, מיופיים של העצים העתיקים בטבע, המזמנים אליהם מבקרים רבים מרחבי הארץ.
לחצו על הקישור למעבר לתיעוד זוג "עצי הוושינגטוניה" העתיקים מ"גבעת מאיר", והמאבק להצלת "עץ הדומים" ו"עץ השקמה" העתיקים וסיפור מורשת המשפחה.

תודה לראובן נחושתן יקיר העיר שהוביל את המאבק לשימורו של "עץ הדומים" העתיק בן 200 שנה, שיזם את הקמת שמורת עץ השיזף, וממשיך לטפל במשך שנים במסירות ב "עץ הדומים" העתיק, בפרחי הבר ובעשרות העצים שנשתלו בשמורת "עץ השיזף" ברחוב השריון שאליה מגיעים רבים לבקר בכל עונות השנה.
לחצו על הקישור לסיפור המאבק המרגש של ראובן נחושתן ודיירי השכונה להצלת "עץ הדומים העתיק" שבשמורת עץ השיזף.

 "עץ האראוקריה" העתיק והתמיר הנמצא ברחוב אחוזה פינת רחוב קזן, הוא אחד משני עצים ששתל מרדכי משה כהן בשנת 1928 מדור המייסדים של רעננה. 
 לאה כהן קליין נכדתו, מספרת בסרטון המקושר על מורשת המשפחה שהשכירה את החלקה המשפחתית למושבה שהחליטה להקים במועצה גן עירוני לילדי רעננה. במועצה הקימו את "גן מלכה" המיתולוגי של רעננה, שגידל דורות מילדי רעננה ונקרא על שם הגננת מלכה.
עץ אחד נשתל בגינת "גן מלכה" ובשנות ה-70 הוא נכרת בשל קרבתו לקווי החשמל. "עץ האראוקריה" השני נותר במלא הדרו עם נוף עצום ומרהיב ביופיו עם צבע ירוק עז. מתחתיו היה ספסל שילדי הגן ובני המשפחה ניצלו את יופיו כאתר צילום.  על סיפור מורשת משפחת מרדכי משה כהן תוכלו לשמוע מפי נכדתו לאה קליין בקישור לסרטון ובלחיצה על כותרת.

אחר "עץ הבוהיניה" ששתלתי בחצרי בשנת 2010 אני מתעדת בבלוג שלי "לטעת עץ בעיר" בצילום ובכתיבה. החל מיוזמתי לחלק אלפי שתילי עצים לתושבי העיר  בט"ו בשבט בשנת 2010, בשיתוף קק"ל, מתנדבי של"מ ועיריית רעננה ועד לצמיחתו כעת כעץ בוגר, מרשים המעניק מיופיו וצילו למען התושבים, הטבע והסביבה. בנוסף  לצילום והתיעוד אחר צמיחתו, אני משלבת אותו ביצירות האמנות שלי, על מנת לחזק את קשרי הגומלין בין האדם, הטבע וסביבתו. כל נכדיי המבקרים את סבתא יודעים, שאני אוהבת שהם מעניקים חיבוק אוהב לעץ של סבתא וללמדם כמה חשוב לאהוב ולכבד את העצים שלנו. מוזמנים לעקוב אחר התפתחותו בבלוג בקישור זה.
לקרוא אודות "היער הקטן" של רעננה ועצים נוספים המצויים בקולאג', מוזמנים ללחוץ על כותרת תמונות העצים ותעברו לדפי הסבר נוספים.

תודה לבוטנאית ד"ר ליאורה מאירי המתעדת באתר עיריית רעננה אודות העצים הבוגרים שבעיר ופועלת לשילוט והסברה לתושבים להכרת העצים ברחבי העיר.
תודה למבקרים הרבים שביקרו בתערוכה הקבוצתית, לחיבוק החם שהענקתם ליצירתי קולאג' העצים המתבוננים בנו דרך עיניהם הטובות הקוראות לנו לשמרם.
זו כוחה של האמנות, זה החל מעבודת קולאג' לתערוכה ,התפתח לעבודת חקר מעמיקה להכיר את סיפור מורשת העצים, הקוראים לכם לצאת ברחבי העיר לסיור בעקבות העצים העתיקים והבוגרים להתלהב מיופיים, מהתועלת הרבה שהם מעניקים לאדם, לטבע ולסביבה ולהכיר את סיפורי מורשתם של וותיקי רעננה.

 כדאי להכין מסלול לטיול ברעננה בעקבות העצים, לקרוא עליהם בלחיצה על כותרת שמות העצים, להכיר מורשתם מקרוב ולהעניק להם חיבוק ירוק ואוהב מכל הלב.

 ציטוט מדבריו של  דוד בן גוריון בכנסת בשנת 1962, בעת הבאת חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרי לאום והנצחה להצבעה:
"עץ בן שבעים שנה שנכרת — לא יוכל לבוא במקומו שום מיבנה מועיל חדש.
אין תמורה לעץ עתיק. המשמיד עץ כזה, עוקר שורשי אדם.
אין שום בניין או חשמל חשוב יותר מעץ אקליפטוס עבות, עץ שיקמה ישנה , חורש אלונים.
הם שורשי אדם. בניין תוכל להקים כאן או שם. ולעץ בן מאה אין תמורה."

בשמי ובשם עצי המורשת אני שולחת לכם חיבוק ירוק ואוהב מכל הלב, בקריאה להעניק כבוד למורשת העצים הבוגרים המעידים על ההתיישבות והתקומה של רעננה.
מוזמנים לכתוב בבלוג על המפגש עם העצים המוצגים בקולאג' , להקשיב לרחש עליהם, להודות להם לתועלתם עבורנו, כי כל כולם, הם למענינו והם אכן תקוות קיומנו. 
מוזמנים לכתוב בתגובות תודות לוותיקי העיר השותפים לסיפורי המורשת של העצים העתיקים והבוגרים של רעננה. צאו עם הילדים לסיור להכרת עצי המורשת שלנו.
שתפגשו אותם בשטח, מסרו ממני חיבוק אוהב לעצים ומאחלת לכם טיול מהנה ונעים!.

מסע בזמן להכרת עצי המורשת העתיקים והבוגרים ברעננה, בעקבות סיפורי מורשת וותיקי העיר

צילומי העצים נכון לחודש אוגוסט 2022 – צולמו ע"י: מירי ישראלי

גלריות תמונות מתערוכת "קליידסקופ 2" ומקולאג' "העצים הם תקוות קיומנו" - מירי ישראלי

לשיתוף:

5 תגובות

  1. קובי משיח הגב

    פרויקט נפלא!!!

  2. יאיר חיים הגב

    מירילה, את מדהימה. עבודת חקר יסודית ביותר. כל הכבוד לך. הטבע מוקיר לך תודה על כל פעילותך למענו. את ראויה להוקרה ולהערכה על מעשייך. מאחל לך שתמשיכי בדרך זו ותהווי דוגמא ומופת לאנשים רבים. בהצלחה בדרכך ברוכה זו.

  3. יקי ויין הגב

    קולז יפה מרגש אך חסרים בו לפחות בעיני קצת מההיסטוריה עצי האקליפטוס ביער הקטן עצי האקליפטוס העליה לגבעת חן . הם הרבה הרבה יותר ותיקים מחלק ניכר כאן . אז פרט לעץ השיזף שגילו בערק בן 200 יחד איתו ישנם כמה אקליפטוסים בני אותם גילאים .בין כפר סבא ורעננה עדין קיים חשבון לא סגור
    על קריתת ענפים נמוכים וחלקם יבשים באותו יום א 2/4/1922 כשהגיעו 4 הממברס בליוי 3 פועלים ושני שומרים לגבעה שוממה ליד רחוב רבוצקי של ימינו .
    ירחא מנהל אותה קבוצת אנשים שהגיעו שלח שני אנשים עם העגלה והסוס להביא כמה ענפים לצורך יצירת גג מוצל לשככה שהקימו ליד האוהל . שני החברים החלו לכרות כמה ענפים נמוכים וחלכם כבר אמרתי גם יבשים .. הגיע רוכב על סוס והחל לצעוק כאילו גנבו לו רכוש יקר מחצרו . (שום חצר לא היתה שם ) כשחזרו שני החברים בפנים נפולות וספרו את הדבר לקבוצה . התרגז ירחה (שהיה אגב מהנדס במקצועו ) לקח את התרשים שבידו ושינה את מסלול התווי בין רחוב אחוזה של ימינו לבין כפר סבא שהיתה כבר קודם . והעביר את תווי מסלול ההגעה למקום בחצי קשת דרומה לכיוון עין חי ורמתיים (כפר מלל של ימינו ) ועד שתושבי כפר סבא לא יתנצלו על המעשה המביש ……………………. החשבון לא יסגר
    אגדות נוספות יש על עצי האקליפטוס של היער הקטן

  4. Zvi Rogov הגב

    עבודת מחקר מעמיקה,מעניינת מאוד,מאוד ומקסימה!!! תודה רבה,רבה!!! כי מירי זאת מירי אין מה לדבר, כי מירי היא תמיד הטובה ביותר!!!

    • חיים ברוידא הגב

      מירי יקרה ואהובה. את נכס עבור העולם הזה. הדבקות שבך ליצור כאן סביבה טובה יותר לחיות ולהגן על הסביבה מעוררת השראה. לו היו עוד 2 אחוזים באוכלוסיה שנוהגים כמוך, הכל היה נראה כאן אחרת. מעבר לכך תודה ענקית על עבודת עצי המורשת. נתונים שישמשו גם את הדורות הבאים. בקיצור את עבורי דוגמה ומופת לאשת סביבה. רק

השארת תגובה