מוזמנים להכיר ולהתרגש מסיפור מורשת משפחתה של חניה שמיר יקירת העיר ומבוני רעננה, אודות סיפור נטיעת חמשת הברושים העתיקים, המוצגים בקולאג'
"העצים הם תקוות קיומנו" שיצרתי לתערוכת "קליידסקופ 2" לרגל 100 שנה לרעננה. תודה לחניה שמיר יקירת רעננה לתיעוד סיפור מורשת המשפחה ומורשת נטיעת עצי הברושים העתיקים המצויים ברח' אליעזר יפה 3 ברעננה. צאו לסיור להכירם בשטח, להכיר את סיפור נטיעתם ומורשת משפחת מרדכי המורשתי.
בשנת 1927 הוצע לאביה מרדכי המורשתי לנטוע פרדס ליהודי אמריקאי, ש.פ. שוורץ ברעננה. הוא נענה להצעה והגיע לרעננה, נחוש בדעתו לבנות בה את עתיד משפחתו.
הוא בנה צריף ברחוב אחוזה, כיום בפינת רח' אליעזר יפה, וכעבור שנה הצטרפו אליו רעייתו חיה ובתו חניה, התינוקת.
נטיעת הפרדס נמשכה חודשים רבים. התהליך היה ארוך. כ 20 דונם קרקע, ההכנה כללה ניכוש העשבים תוך תיחום הקרקע ודישונה. שתילת עצים, הרכבתם בזן מובחר של תפוזים מזן "שמוטי". בחצר על יד הצריף, הם טיפחו גינת ירק לצרכי המשפחה, לבית ולנוי.
ניטעו 5 ברושים, שאת הזרעים שלהם קיבל מרדכי המורשתי, ממשפחת מרגליות ממושב עין חי (כיום כפר מלל). הנבטים הפכו לעצים ובשנת 1929 ניטעו על יד צריף המגורים. כיום העצים בני 94 שנה.
נוסף לעבודה הרבה במשק החקלאי עסקו בני הזוג המורשתי בפעילות עניפה ב"הגנה". בביתם היה סליק של נשק ואף מתחת לאבוס של פרה הוסתר ארגז גדול של נשק. מרדכי וחיה נענו לכל קריאה שהיה בה קיום חובה אזרחית וחברתית ותמיד מתוך רצון עז לסייע ולתרום את חלקם למאמץ הכללי. ברוח זאת גם חינכו את בתם חניה.
במשך שבע שנים התגוררו בצריף יחד עם עוד כמה פועלים. הצריף היה הומה אדם ושימש מקום מפגש, אכילה ולינה לפועלים. יומם ולילה היתה חיה עסוקה בטיפול בתינוקת ובבית ובאירוח אנשים שונים, נזקקים, חולים ועריריים.
באותה תקופה הגיעה לביקור משפחתי דודה אמידה מאמריקה. היא נדהמה מתנאי החיים הקשים של המשפחה, ורכשה עבורם מחברת אחוזה חלקת אדמה בת שני דונם ברחוב עקיבא של היום שהיה אז מרכז המושבה ועשרים דונם במקום מרוחק מהמרכז.
בשנת 1934 עברה המשפחה מהצריף לחלקת האדמה ברחוב עקיבא. בחצר הבית הקימו משק חקלאי: נטעו פרדס בו עצי פרי, בנו רפת ובה 4 פרות ולול עופות לביצים.
מוזמנים לצאת למסע ברעננה להכרת עצי המורשת העתיקים של דור המייסדים ולבקר את עצי הברוש העתיקים, שכיום הם בני 94 שנה המצויים ברחוב אליעזר יפה 3 רעננה וליהנות ממשעולי זיכרונות וותיקי העיר ולהכיר בצורך לשמר את העצים הוותיקים זקופים ובריאים.
מומלץ מאוד לקרוא אודות סיפור מורשת המשפחה הוותיקה הלקוח מאתר ארכיון העיר רעננה. תודה רבה לחניה שמיר יקירת העיר רעננה ולתרומתה הרבה לעיר.
מוזמנים ללחוץ על קישור זה ולקרוא את סיפור מורשת המשפחה של מרדכי המורשתי מאתר ארכיון העיר רעננה.
צילום העצים, עריכה וכתיבה: מירי ישראלי