חדשות טובות בתחום הקיימות והמהפכה החדשנית בתחום הפסולת האורגנית – והפעם היא מגיעה מרחובות מחברת סטרטסיס בע"מ השואפת לאופק ירוק יותר.
חברת סטרטסיס בע"מ (Stratasys) חלוצה במגזר העסקי, אימצה מדיניות סביבתית, מחויבות לחיים בר-קיימא ולשימור סביבתי מעורר השראה ופורץ דרך בפרויקט ניהול פסולת חדשני.
זאת מתוך הכרה בצורך הדחוף להתמודד עם האתגרים ההולכים ומחריפים של זיהום הסביבה, דלדול המשאבים ומציעה לראשונה לעובדים, פתרון בר-קיימא לבעיה ההולכת וגוברת של סילוק פסולת האורגנית שהייתה מגיעה להטמנה ופוגעת קשות בסביבה.
בהמשך לבלוג שסקר אחר החידוש פורץ הדרך של תוף "האקודראם" במרכז הקיימות של דיזנגוף סנטר בת"א, מעודד מאוד לראות את המגמה ההולכת וגוברת לאמץ פתרון זה גם בחברות וארגונים פרטיים, למרות שאינם זוכים לתמיכה ממשלתית או עירונית.
הגעתי לסיור בחברת "סטרטסיס", כאורחת של ארז וולף מייסד חברת "אקודראם ישראל", יחד עם סגלי החינוך של "החווה החקלאית של רחובות", לראות את תהליך ההפרדה במקור שמובילים בחברה ע"י מחלקת התשתיות וכיצד הפסולת האורגנית של החברה – הופכת ממטרד סביבתי למשאב חדש יקר ערך החוזר לדשן את האדמה בשטח הגינון של החברה ובשטחי החקלאות באזור המרכז.
קיבלה אותנו שלומית שחר מנהלת פרויקטים במחלקת התשתיות של החברה (Facilities Services) להכיר את התהליך החדש שהוטמע בחברה ובהזדמנות זו להיחשף במעט למוצרים המודפסים במדפסות תלת ממד של החברה.
באולם המדפסות קבלנו הסבר מרתק מנדיה זינגר- מהנדסת אפליקציה ומובילת הפורום הירוק בחברה, על המוצרים המיוצרים בטכנולוגיה חדשנית המבוצעת ע"י מדפסות התלת ממד של החברה.
בהמשך התכנסנו להכיר אחד מהמטבחונים של העובדים, בו קבלנו הסבר משלומית שחר, מנהלת פרויקטים במח' תשתיות, ומגבריאל צבאן – מנהל מחלקות התשתיות בישראל, על שלושת שלבי פרויקט הקיימות שהטמיעה מחלקת שירותי החברה בישראל, בהובלת ורדית גרוסמן.
שלב 1 – מעבר לכלים רב פעמיים באתרים ברחובות +קריית גת
נרכשו כלים רב פעמיים למטבחונים, הותקנו פרש כאפ ומדיחי כלים, חולקו לעובדים כוסות אישיות, הפנינג השקה לעובדים (עגלת קפה) והוטבלו כלים לעובדים שומרי כשרות.
שלב 2- הפרדת פסולת אורגנית בחדר האוכל של החברה ברחובות
תהליך ההפרדה במקור של הפסולת מבוצע ע"י חברת הקייטרינג "קרנף", ומתבצעת הפרדה ל-4 זרמי אשפה -שאריות מזון, אריזות, בקבוקי משקה והטמנה.
בנוסף, חדר האוכל עבר לשימוש בכלים רב פעמיים, הוצאו שקיות אישיות של רטבים ובמקומם הוכנסו בקבוקים לחיצים רב פעמיים ומפיות מתכלות. דבר שחסך כמויות רבות של פסולת שיועדה להטמנה.
הפסולת האורגנית נאספת ומועברת בסוף היום לקומפוסטר החדש של חברת "אקודראם" המופעל בחדר האשפה ובתהליך חדשני מייצר קומפוסט איכותי המושב לגידולי חקלאות ולגינה המוקמת בשטחי החברה. חדר האשפה בחברה, הפך למרכז מחזור נקי בפחים שונים המעודדים מחזור והשבה למקור.
שלב 3 – הפרדת פסולת במטבחוני העובדים באתר רחובות
הפרדת פסולת מתבצעת ע"י עובדי החברה ל-6 זרמים: בקבוקים, נייר, אשפה כללית, שאריות מזון, זכוכית ואריזות. ההטמעה של תהליך ההפרדה כללה הדרכות לעובדים ולעובדי המשק על מחזור וקיימות. בוצע קמפיין ארגוני לרתימת העובדים- עם HR והפורום הירוק.
כ"כ שיתוף פעולה מבורך עם "ירוק חברתי" – הנו מיזם חברתי – כלכלי, הקושר בין יזמות כלכלית, חברתית ואקולוגית. המיזם מעסיק אנשים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים, המעניקים שרותי מחזור לפחי המחזור שבחברה.
שלושת השלבים שבוצעו בחברת "סטרטסיס", מוכיחים כי במספר חודשים קצר, יכולה חברת הייטק טכנולוגית בעלת חזון ירוק ויוזמה, להעביר בניין עם מאות עובדים להפרדה מלאה של כל זרמי הפסולת.
לאור המצב במדינת ישראל ש 40% מהפסולת העירונית מקורה בפסולת אורגנית ולה פוטנציאל מחזור גבוה לייצור קומפוסט (דשן שנוצר מפסולת אורגנית) ולאור המצב בישראל כי 78% מהפסולת מגיעה להטמנה ורק 22% מהפסולת עובר תהליך של מחזור, תהליך ההפרדה במקור שמתבצע בחברת תוך הנחייה לצוות הקייטרינג והמשק הוא פורץ דרך, מבורך, מהווה מודל לחיקוי ומעורר השראה.
החידוש הוא – שמעבר להפרדת הזרמים היבשים (פלסטיק, זכוכית, נייר וכל השאר) החברה עשתה צעד נועז והחליטה להפריד את כל הפסולת האורגנית. החל מחדר ההסעדה, במטבח, בקומות העבודה במטבחוני העובדים (15) ובמקום דחסנית אשפה פתוחה או דחסן מפיץ ריח רע,
מוצב בגאון המתקן החדשני תוף ה"אקודראם" – אשר ממחזר את כל הפסולת האורגנית לדשן אורגני בעזרת גזם מוניציפלי בלבד. תהליך כלכלה מעגלית באופן מדהים!.
מרגש אותי לראות כי הקומפוסט המיוצר מהפסולת האורגנית של עובדי החברה, חוזר בחזרה אל הטבע , נשלח לחווה החקלאית ברחובות, לבסיסי צה"ל, לגינות נוי בחברה, לשדות החקלאים ובעתיד יחולק גם לעובדים. פשוט תהליך מבורך ומדהים!!!.
בתהליך זה שבוצע בחברה, נמנעת הטמנה של כ-50 טון פסולת שאריות מזון בשנה. בנוסף המעבר לכלים רב פעמיים -במקום החד פעמיים נמנעת הטמנה של מעל 2 טון פסולת פלסטיק שהחברה הייתה מייצרת שיועדה להטמנה.
לסיום כדאי לקבל השראה מתהליך ניהול הפסולת מחברת סטרטסיס בע"מ וחברת "אקודראם" בע"מ, לאמץ מודל זה להמשך המהפכה האקולוגית הנדרשת הן במגזר העסקי והן הציבורי, על מנת לעמוד באתגר הקיימות העומד בפנינו.
כל הכבוד לכל השותפים לעשייה בחברת סטרטסיס, יישר כוח להובלת מדיניות לקיימות, להענקת חוסן חברתי וסביבתי בחברה ובקהילה.
אני גאה להציג בהרצאה שלי : "החדשנות הישראלית בתחום האקולוגיה והסביבה" – אודות המיזם של "אקודראם" התוף האקולוגי ההופך פסולת אורגנית לדשן משובח. בהצלחה רבה בהמשך המהפכה הסביבתית הירוקה, בתקווה שחברות רבות נוספות יצטרפו לאימוץ מדיניות אחראית לקיימות ושאיפה לאופק ירוק, בריא ונקי יותר.
מדהים!!! תודה רבה, רבה!
מדהים ❤
השראה ויוזמה מרשימה מעוד🕊🕊🕊
תודה לך מירי 🕊🕊🕊