כבלוגרית ירוקה, מרצה בתחום החדשנות הסביבתית ונציגה בוועדת איכות הסביבה של רעננה, הסוקרת את החדשנות העירונית בתחום איכות הסביבה ברעננה, אני גאה לשתף אתכם בחדשות הטובות האחרונות שחלו במכון לטיהור שפכים המשודרג של רעננה, שעבר תהליך הרחבה והתחדשות סביבתית מעוררת השראה.
שמחתי לערוך סיור נוסף במכון לטיהור שפכים רעננה שכתבתי עליו בסיורי הראשון שנערך בינואר 2020 כיצד מוביל הוא בחדשנות לסביבה בריאה. היום לאחר כשנתיים מסיורי הראשון במכון, התרגשתי לראות את ההשקעה בחדשנות סביבתית שעבר המכון לאחרונה.
את הסיור ערך לי מנהל המט"ש נתן קטוביץ, שעדכן אותי אודות פרויקט הדגל של "תאגיד מי רעננה" שהחל לפני מספר שנים ונחנך במרץ 2021 שבוצע במפעל הביוטכנולוגי, המפיק קולחים באיכות גבוהה מאוד המוגדרת "השקיה ללא מגבלות" – איכות "שלישונית". מדובר בפרויקט משמעותי שכלל הרחבה של המתקן הקיים ושדרוג מערכות במכון הטיהור הישן של רעננה.
מנכ"לית מי רעננה רו"ח ליאת ליבוביץ דיווחה כי, התאגיד השקיע מעל 60 מיליון שקל בטכנולוגיות חדשניות לשיפור רמת איכות הקולחים המיוצרים במט"ש רעננה ויוגדרו כקולחים ב "רמת הזרמה לנחל".
שיתוף הפעולה בין תאגיד מי רעננה וראש העיר מר חיים ברוידא, הניב את הקמתה של מערכת פוטוולטאית (PV) צפה בגודל של 700 קילוואט מתוקן – בה 1700 פאנלים סולאריים שהותקנו על רפסודה של 2400 מצופים מיוחדים שמיוצרים בהולנד. הרפסודה מעוגנת לדפנות המאגר באמצעות מערכת מיוחדת שדואגת לייצב אותה גם ברוחות חזקות וגם עם שינוי מפלס המים במאגר.
מערכת זו היא הראשונה שהותקנה בתאגידי המים והביוב על מאגרי קולחים, המספקת חשמל באנרגיה נקייה וירוקה ומייצרת בשנה חשמל ששווה לצריכה של 135 דירות בישראל.
המערכת הצפה נבנתה ע"י חברת "ענבר אנרגיה סולארית בע"מ" והוקמה כדי לספק חשמל זול וירוק למט"ש, שיפחית את צריכת החשמל מרשת החשמל, תפחית את עלויות החשמל של התאגיד ותתרום לאיכות הסביבה של רעננה.
כאמור במהלך שנת 2021 הסתיים שדרוג המכון, מבין העבודות שבוצעו בו נוסף ריאקטור שלישי ורביעי, נוספו 2 מעכלים אירוביים, הותקנה צנטריפוגה חדשה, מתקן לקליטת ביוביות, מפוחים חדשים, מערכת המשפרת את היעילות האנרגטית וגולת הכותרת היא – המערכת הצפה הפוטוולטאית (PV) החדשה שהחלה לפעול בנובמבר שנת 2021 ומייצרת חשמל למט"ש ולמכירה לחברת החשמל.
הבוצה שנותרה לאחר עיכול ביולוגי להפחתת פוטוגניים, מועברת לסחיטת צנטריפוגה ולאחריה נשלחת לאתר קומפוסטציה "קומפוסט אור" המפיקה ממנה קומפוסט איכותי לחקלאות המשלב את הבוצה עם רסק גזם מרוסק לייצור דשן איכותי לחקלאות בתהליך מיחזור מלא והפיכת מטרד למשאב חדש לחקלאות.
כל הקולחים מועברים להשקיה חקלאית לחקלאי רעננה והן לחקלאי חוף השרון, להשקיית פרדסים ולהשקיית גידולי שדה אשר מורשים לכך.
יש לציין כי תאגיד מי רעננה והמט"ש עומדים בתקני 14,001 ISO לניהול ובקרה להצבת יעדים ומטרות סביבתיות לשמירה על איכות הסביבה ו-ISO 15,001 לניהול והתייעלות מתמדת בתחום האנרגיה והחשמל.
בנוסף לחדשנות בתחום האנרגיה המתחדשת במט"ש רעננה, סיפר לי מנהל המט"ש נתן קטוביץ כי צפויות לנו בשורות טובות ומכון לטיהור השפכים של רעננה, ימשיך בתנופת הפיתוח הבר-קיימא ונכנס לשדרוג נופי הכולל:
– פיתוח נופי כולל מסלול סיור במכון למבקרים.
– תיבנה כיתת חוץ לימודית.
– מבנה המנהלה ישודרג/ יותאם ויונגש עבור מבקרים במט"ש.
– מרכז מבקרים שאמור לקלוט סיורים לסטודנטים, תלמידים, משלחות מחו"ל ומבקרים מרחבי הארץ.
בהזדמנות זו אני חוזרת על בקשתי כי יש לשים לב להשליך את המגבונים הלחים לאחר השימוש, רק לפח ולא למערכת הביוב.
אין להשליך מגבונים לחים, תרופות וחומרי ניקוי לתוך מערכת הביוב.
שאריות התרופות עשויות לחלחל למאגרי מים ולאקוויפרים ולזהם את מי השתייה. כמו כן, שאריות התרופות עשויות להגיע לנחלים, לאגמים ולנהרות, לסכן את המערכת האקולוגית ובכך גם להשפיע באופן עקיף על האדם ובריאותו. יתרה מזאת, השלכת תרופות אנטיביוטיות למערכת הביוב עלולה לגרום לעלייה בעמידות חיידקים לאנטיביוטיקה ולפגיעה בחקלאות.
לפי כך יש לפנות את שאריות התרופות לבתי המרקחת של קופות החולים ומשם הן מועברות להשמדה מבוקרת.
תודה רבה לנתן קטוביץ לסיור המרתק במט"ש רעננה, תודה לכל השותפים לדרך שפעלו לייצור הפקת אנרגיה מתחדשת במכון ושימוש חוזר בבוצה ובמי הקולחים שהינם חלק בלתי נפרד מעקרונות של פיתוח עיר בת-קיימא.
מרגש לראות את ההתחדשות העירונית הירוקה, שימוש חוזר במי קולחים לגידולי החקלאות ושיפור איכות הסביבה של תושבי רעננה.
תודה רבה לתאגיד מי רעננה ולראש עיריית רעננה חיים ברוידא, המציג מדיניות חדשנית המובילה לייצור אנרגיה מתחדשת ותנופת פיתוח בר קיימא כפי שהטמיעו במכון לטיהור שפכים של רעננה, תנופה המעוררת השראה. כל הכבוד לשיתוף הפעולה ובהצלחה בהמשך המדיניות הירוקה והחדשנות הסביבתית. 💚 ☀️🌎
מעניין מאוד וכתוב היטב. כל הכבוד על הגברת המודעות הסביבתית!
איזה יופי! אני מקנאה, שירבו בכל הארץ
מעניין מאוד,מאוד! תודה רבה,רבה!