סיור חוויתי בארגון "לקט ישראל" – ארגון להצלת מזון הגדול בארץ

אני מזמינה אתכם להצטרף למערך המתנדבים של לקט ישראל שאוסף, קוטף, ממיין ומחלק מזון טרי ומזין לעשרות אלפי נזקקים.
על פי הערכת ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (ה- FAOׂ) כשליש מתוך כלל המזון המיוצר בעולם הולך לאיבוד – הצלת מזון הנה פעילות כלכלית, חברתית וסביבתית של הפיכת עודפי מזון, שערכם אפס או שלילי למזון בעל ערך רב לצריכת האוכלוסיות המוחלשות.

לאחר שאנו קוראים את הדו"ח הלאומי לאבדן מזון והצלת מזון 2018 שהופק ע"י לקט ישראל ו- BDO עולה, כי היקף המזון האבוד בישראל הוא 2.5 מיליון טון בשווי 19.7 מיליארד ₪. מחצית ממנו ניתן להצלה. מהדו"ח עולה, שכדי לסגור את הפער ולהגיע למצב שבו לא יהיו יותר אנשים החיים בחוסר ביטחון תזונתי, נדרש להציל כחמישית מהמזון האבוד. זאת תוך השקעה של רבע מהעלויות בלבד, לעומת מצב שבו היינו מייצרים את המזון עבור אותם אנשים רעבים.

מי שיזם והבין את הפוטנציאל הטמון באובדן והצלת המזון לפני 15 שנה, היה ג'וזף גיטלר שעלה לישראל ועבד כמנהל מכירות בינלאומי. משנחשף לדו"ח הביטוח הלאומי שחשף את כמות האנשים העובדים קשה מאוד למחייתם, אך נותרים מתחת לקו העוני, החליט שהוא חייב לעשות מעשה. מדי לילה, בעזרתם של מתנדבים שמספרם הלך וגדל, אסף את התבשילים שנותרו בסופם של ימי העבודה ממוסדות ומארגונים שונים והעביר אותם לעמותות שונות שחילקו את המזון לנזקקים במקומות שונים.

עם הזמן הקים ג'וזף את ארגון "משולחן לשולחן" במטרה להציל מזון מאובדן, למנוע בזבוז ולמגר את בעיית חוסר הביטחון התזונתי. כעת הארגון גדל ונקרא  "לקט ישראל", ארגון הצלת המזון הגדול בארץ. כיום מפעיל הארגון מרכז לוגיסטי גדול, מעסיק למעלה מ-100 עובדים ועשרות אלפי מתנדבים. בשנת 2018 הציל לקט ישראל כ- 2.2 מיליון ארוחות מבושלות מבסיסי צה"ל, בתי מלון, אירועים, מסעדות ועוד, וכ-15.5 אלף טון ירקות ופירות הנאספים כתרומה מחקלאים. עודפי המזון הועברו ל-175,000 נזקקים מדי שבוע, באמצעות כ-200 עמותות בכל רחבי מדינת ישראל.

מאחר ונושא הצלת מזון ומניעת אבדן מזון הנו נושא קרוב ללבי, שאודותיו אני מרצה בהרצאות שלי לציבור הרחב ומציגה את הפתרונות הנעשים בעולם לצמצום אבדן המזון, יצאתי לסיור במרכז הלוגיסטי של "לקט ישראל" ברעננה, בעזרתo האדיבה של רוית מנהלת קשרי ממשל וציבור ומיכאל מנהל המרלו"ג, לראות במציאות כיצד מבוצעת הפעילות המבורכת במרכז הלוגיסטי שברעננה.

בעת סיורי במקום, היה מרגש לראות את ההתלהבות של עובדי חברת "שר יעוץ והדרכה בע"מ" שהגיעו כמתנדבים למרכז הלוגיסטי למיון והפרדת התוצרת החקלאית הטרייה, לאחר המיון מנצלים גם את התוצרת הפגומה להעברתה כמזון טרי לבעלי החיים.

במהלך הסיור במרכז, סיפרו לי רוית ומיכאל שאובדן המזון במקטע קמעונאות והפצה מהווים 50% מהיקף המזון בר הצלה, הנובע משלושה גורמים עיקריים: תוקף קצר, פגמים אסתטיים במוצר ופגמים באריזה, מזון שניזוק.

במרכז התרשמתי כיצד הם שוטפים את משטחי העץ  ומקפידים שיהיו נקיים לצורך משלוח והפצה, שמעתי כיצד הם מקפידים על קטיף תוצרת טרייה ואיסופה משדות של חקלאים ומבתי אריזה המגיעה למרכז ועוברת, מיון והפרדה ומשם מועברת לחדר הקירור השומר על המזון טרי עד להפצתו ל 200 עמותות בכל רחבי הארץ.

היה מרגש לשמוע על פרויקט "הזדמנות אחרונה". בפרויקט זה מעביר לקט ישראל עודפי מזון מבושל לבתי ספר תיכון של נוער בסיכון, עבורם מהווה בית הספר הזדמנות אחרונה, לאחר שנשרו ממסגרות קודמות נוער בסיכון.
פרויקט נוספים הם חלוקה לקשישים ולניצולי שואה ופרויקט "העץ הנדיב". במסגרת הפרויקט מאתרים בני הנוער מטעים פרטיים, תוצרות בתים עם מספר עצים, ומקיימים בהתנדבות  קטיף  במקום בסיוע סלים ודולבים שמסופקים ע"י לקט ישראל, ומעבירים את התוצרת כתרומה לנזקקים.

בנוסף להצלת מזון מתוצרת חקלאית, מציל הארגון מזון יבש ומצונן ומזון מבושל ממקורות שונים כמו: מסעדות, אולמות אירועים, חברות הייטק, בסיסי צה"ל ומשטרה המספק ארוחות מבושלות תוך הקפדה יתרה על כללי בטיחות מזון בהתאם לדרישות משרד הבריאות. המזון המוצל מועבר ל-200 עמותות "חבר לקט" ובאמצעותן הוא מחולק לכ- 175,000 נזקקים בכל הארץ.

עמותות "חבר לקט" פועלות בשיתוף פעולה הדוק עם הארגון, ומחלקות את המזון לנתמכים תוך שהן זוכות לליווי מקצועי צמוד הכולל תמיכה בתשתיות, ייעוץ בטיחות מזון כמו גם סדנאות תזונה נבונה לאנשי הצוות ולנתמכים.

אתם מוזמנים לקחת חלק במערך הנתינה וההתנדבות ולהגיע למרכז להתנדב בתיאום מראש, או לאחד מימי הקטיף שיערכו בשדות נהלל ובשדות הטוב והמיטיב בחול המועד פסח בין התאריכים 21.4.19 – 24.4.19. פעילויות נוספות להתנדבות אתם מוזמנים לבקר באתר של "לקט ישראל" ולבחור בפעילות המתאימה בעבורכם.

להרשמה ופרטים נוספים openday.leket.org או בטל': 09-7909202

 יישר כוח לכל השותפים להצלת המזון לכל סוגיו, החיסכון במשאבים ובעלויות הטמנת המזון העודף, שאלמלא היה נתרם היה מושלך לפח, טומנים בחובם גם יתרונות סביבתיים כגון צמצום פליטת מזהמים, גזי חממה ושימוש במשאבי קרקע ומים. לכן חשוב לציין, שלא רק אוכלוסיות מוחלשות נהנות מהצלת המזון ומהיוזמות הרבות שמקדם לקט ישראל וכי עשייתו המבורכת נוגעת ומשפיעה על כולנו. 

לשיתוף:

תגובה אחת

  1. מיכאל הגב

    מדהים היופי שיש לאנשים בארץ
    לנצל את המשאבים שיש לתובת הכלל
    העודפים יכולים להאכיל כמות עצומה של אנשים

השארת תגובה