סיור ביער המאכל במושב קדרון – גן עדן ירוק עלי אדמות

כחובבת טבע מושבעת הפועלת לקידום החקלאות בת קיימא,יצאתי לחקור ולסייר ב"יער המאכל קדרון" וגיליתי גן עדן ירוק עלי אדמות בקדרון. מוזמנים לקרוא אודות הפעילות הברוכה המתבצעת ביער המאכל לשיקום הטבע ולעידוד החקלאות האורגנית.

קיבלה את פני פיית היער הדס הוכברג ממקימי יער המאכל, שסיפרה לי שיצאה בשנת 2007 לארה"ב ללמוד את תורת הפרמקלצ'ר. חוקי היסוד של שיטת הפרמקלצ'ר הם הגנה על כדור הארץ ושמירה על זכותם של כל היצורים החיים בהווה ובעתיד להשתמש במשאבי הטבע. 

בלימודיה נחשפה הדס לשיטת תכנון מעשית הדוגלת ביישום עקרונות אקולוגים ליצור שפע בחקלאות בת-קיימא. כיצד לפעול בשיטת תכנון סביבתי ופילוסופיה צרכנית המבוססת על תחזוקה של מערכות יצרניות בנות-קיימא הפועלות באמצעות משאבים זמינים בסביבה הטבעית.

בעבר שימש השטח כמשק חקלאי ומטע אפרסקים של הוריה שהחליטו להפסיק את גידולי המטע ולפי כך השטח נשאר נטוש. עד שבסתיו 2011 החליטו הדס ושותפה סער אוסטרייכר להפוך את השטח הנטוש וליישם בו את עקרונות השיטה לפיתוח יער מאכל שיחקה את המערכת האקולוגית הטבעית שיש ביער ובנוסף שיהווה כאתר למחקר, פיתוח והדגמה לנושא וכמודל לחקלאות בת קיימא.

בסיורי בין עצי היער גיליתי עצי פרי רבים כמו עצי אגוז, פרי הדר, רימונים, שזיפים, גויאבות, מנגו, אבוקדו, תאנה, אפרסמון, אנונה, פפאיה, בננה, קרמבולה ועוד. הפירות אינם מיועדים למכירה, אלא לשימוש מקומי לצרכיי המתנדבים, העובדים והאורחים המסיירים ביער. השילוב המעניין של עצי פרי, עצים מקומיים, עצי חורש, צמחי תבלין, צמחי מרפא, צמחי  נוי, צמחי בר, צמחים לטיוב הקרקע וכדומה, יוצרים יחד מערכת אקולוגית בריאה מגוונת ויציבה.

יער המאכל מעודד שימור מגוון מינים, קליטת פחמן, שיקום מחזור המים, שימור מי נגר, מניעת סחף, יצירת אקלים נקי ושרותי מערכת נוספים לשימור קרקע בריאה שעשירה בחומר אורגני.

כאשר חשפנו את הקרקע, היה מרגש לראות כיצד האדמה מועשרת באמצעות הפטריות, שלא רק מסייעות לעצים באמצעות אספקת מינרלים ושומרות על הצמח מפני התייבשות, אלא יש לפטריות גם תפקיד חשוב בהעברת פחמן מעץ לעץ דרך רשת התקשורת בינן לבין שורשי העצים. לפי כך יש להן חשיבות רבה בייצוב המערכת האקולוגית של היער.

ביער תגלו ששמו דגש לשתילת צמחים שתפקידם לטייב את הקרקע כמו צמחים ממשפחת הקטניות לדוגמה שעועית המעשירה את האדמה הקרקע בחנקן וכדומה. צמחים המשמשים כצמחי מרפא ותבלין שתפקידם בין היתר למשוך מאביקים כמו הצמחים ממשפחת השפתניים: המרווה, לבנדר, רוזמרין וכו' המושכים אל פרחיהם את הפרפרים והדבורים המאביקים החשובים.

במהלך הסיור בין ציוץ הציפורים סיפרה לי הדס פיית היער, כי ביער נעשות עבודות לאיסוף ושימור מי נגר, אגירת מי גשמים מגג החממה היוצרים בריכה אקולוגית של מים חיים ופעילות רב  לשיקום וריפוי הקרקע, כמו חיפוי הקרקע (שהוא קריטי לבריאות הקרקע) הנוצר עם השנים מסוגים רבים של צמחיה כחומר אורגני ובתוספת רסק גזם המפוזר בכל היער.

הפתעה הייתה לי כאשר ביקרתי בשירותים האקולוגיים שבמקום וגיליתי שאין מיכל הדחה להורדת המים. בתום עשיית הצרכים, שופכים לאסלה חופן של דשא יבש הנמצא בדלי בסמוך לאסלה, עם הזמן נאספים השפכים והופכים לדשן אורגני.

כיום היער הקסום משתרע על פני 17 דונם והוא יער המאכל הראשון בארץ הואו מתחוזק בעיקר על ידי מתנדבים מהארץ ומחו"ל. ביער קיימת משתלה עם צמחים מיוחדים וגינות ירק המזמינות אליהם מתנדבים לעבודה בחקלאות בת קיימא, בתיאום מראש. (פרטים באתר של יער המאכל).

בסיורי בחלקת גינת הירק הנקראת "גינה מזינה", פגשתי שם את אלכס ובני השותפים במיזם הגינה, המגדלים מבחר ירקות אורגניים שנמכרים למסעדות בתל אביב. בנוסף החברים מלמדים למעוניינים כיצד לגדל גינות מאכל בגינה, במרפסת, או בגג.

בהתחשב בכך שהשטחים הירוקים הולכים ומצטמצמים בארץ, מרגש היה לשמוע מהדס על המיזם החדש שהקימה עם 6 שותפים הנקרא "ייעור מחדש" ((REFOREST). במיזם זה מעבירים  חברי הקבוצה סדנאות מבוא ליער מאכל וגם מקימים יערות מאכל בשטחים פרטיים וציבוריים בשילוב תהליך עם הקהילה המקומית.

 לאחר שקראתם עד לכאן, כעת אתם מבינים כיצד אני נלהבת מהדור הצעיר המקדם את האקולוגיה בארץ, משקם את הטבע, מעודד גידולי חקלאות אורגנית במרחב האנושי והקהילתי ובנוסף מסייע בעיצוב הנוף הירוק בארץ ישראל היפה.

אני  ממליצה בחום לערוך סיור חוויתי ב"יער המאכל קדרון". למעוניינים יש לפנות לאתר של יער מאכל קדרון לתיאום סיור מראש. 

לשיתוף:

5 תגובות

  1. שרה ליפשיץ הגב

    יש אפשרות לסיור משפחה ביער ב10/11?

  2. סיור מהנה של חברי גינה קהילתית "הפעמונים" ביער מאכל בקדרון - מירי ישראלי - מיחזור, אומנות וסביבה הגב

    […] עליו כמקום מעורר השראה המתנהל על פי תורת הפרמקלצ'ר – "סיור ביער המאכל במושב קדרון – גן עדן ירוק עלי אדמ…, לפי כך התבקש שגם חברי הגינה יכירו את היער כמודל להקמת […]

  3. גמדי היער הגב

    תודה רבה מירי על הביקור והמאמר הנפלא.
    בזכותך ובזכות הפעילות הסביבתית הענפה שאת מיישמת ומובילה, עוד ועוד א.נשים נחשפים לחשיבות הקרבה לטבע, למזון ולשיקום המגוון הביולוגי.
    למען הבריאות והקיימות שלנו ושל כלל היצורים והמינים.
    מקווים להתראות שוב בקרוב!
    חברי היער – הדס, אביב, קייטי, אלכס ומיכל

  4. אתי רוימי הגב

    אשמח לקבל פרטים על סיור במקום
    תודה

  5. בריגה שושנה הגב

    אשמח לקבל מספר פלפון לתאום ביקור
    0542395045 שוש
    או לקבל הודעה במייל
    תודה רבה,שוש

השארת תגובה