סיור במרכז דיזנגוף סנטר בת"א המציג חזון מקיים – ההופך פסולת אורגנית ממטרד סביבתי לקומפוסט חדשני ודשן איכותי לחקלאות

לא חייבים לטוס לחו"ל וללמוד כיצד ניתן ליישם הלכה למעשה חזון מקיים המצמצם את פליטות גזי החממה ומציג פתרונות פורצי דרך להפיכת הפסולת למשאב.
את זאת תוכלו לראות במו עיניכם בסיורכם במרכז המסחרי של דיזנגוף סנטר בתל אביב. זוהי הוכחה לרשויות ולחברות שניתן לקחת אחריות ולעשות צעדים אמיצים של יוזמה אקטיבית לטיפול וצמצום הנזק הסביבתי שהעולם המתועש והאינטנסיבי שלנו מייצר ולהפוך את הפסולת האורגנית ממטרד סביבתי למשאב חדשני לחקלאות.

לאור המצב העגום כי נכון להיום, כ-77% מהפסולת העירונית מועברת להטמנה ורק כ-23% מועברת למחזור, עלינו לפעול בדחיפות לצמצם את כמויות האדירות של הפסולת ולהפוך אותה ממטרד למשאב יקר ערך. זה הזמן לאמץ פתרונות סביבתיים פורצי דרך!!!.

כנציגת הציבור החברה ב"וועדה לאיכות הסביבה" של רעננה וכפעילה סביבתית בתנועת "הורים למען האקלים", אנו מחפשים נציגי הציבור ללמוד, ליזום ולהציע פתרונות חדשנים פורצי דרך וליישם אותם גם במקום מגורינו. כמו שאומרים, "תפעל מקומי – תשפיע עולמי"!.

לכן אני מברכת על החלטת המשרד להגנת הסביבה שיצא בפרסום לרשויות מקומיות בקול קורא 13546/21 באמצאות הקרן לשמירת הניקיון שהחליטה לתמוך בהקמה, בשדרוג ובהפעלה של מתקני טיפול לחומר אורגני מפסולת עירונית.

בעבר כתבתי בבלוג שלי המלצה סיור חוויתי במרכז קיימות "סנטר פארק" בגג של דיזנגוף סנטר בתל אביב, והפעם אני מזמינה אתכם לקבל השראה ממיזם סביבתי חדשני ופורץ דרך המתקיים בדיזנגוף סנטר, בו הם מתכוונים להגיע לאפס פליטות עד שנת 2028.

לפיכך יצאנו לסיור למידה בדיזנגוף סנטר בת"א, להכיר את הפתרון של חברת "אקוסיטי גרין"  ולראות את התוף האקולוגי  של "אקודראם" – הקומפוסטר התעשייתי הגדול בארץ, המציג פתרון חדשני ההופך פסולת אורגנית לקומפוסט משובח.  מאחר וזהו המרכז המסחרי הראשון בארץ שממחזר את הפסולת האורגנית שלו בקומפוסטציה מקומית, בכך הוא חוסך את הפסולת האורגנית העירונית המיועדת להטמנה ופוגעת בסביבה, מסייע בהפחתת זיהום אוויר ובעיקר מניעת פליטת גז מתאן (גז חממה אשר השפעתו על התחממות כדור הארץ גדולה פי 21 מפחמן דו חמצני) וכמובן חסכון לרשות המקומית בעלויות פינוי הפסולת ההולכת להטמנה.

נכחנו בסיור ראש עירינו מר חיים ברוידא, משנה לראש העיר ויו"ר הוועדה לאיכות הסביבה מר אילן כהן, מנהל היחידה האזורית הסביבתית אורן תבור, אלונה מאור, נציגי אגף חזות העיר רעננה, אנוכי ונציגי הנהלת מרכז הקיימות של דיזנגוף סנטר.

לראשונה ראיתי את התוף האקולוגי של חברת "אקודראם" בסיור חווייתי שחוויתי במכון הוולקני, במשק מודל לחקלאות בת קיימא – נווה יער, ששם התוף מסוגל לקלוט זבל פרות, רסק גזם וחומר אורגני יבש ובמספר ימים הוא מייצר קומפוסט איכותי לשימוש בחקלאות. למעבר לסיור החווייתי בנוה יער של המכון הוולקני לחצו על הקישור. 

קיבלו אותנו בברכה, את המשלחת מרעננה, מנכ"ל דיזנגוף סנטר דן פילץ, מנכ"ל חברת "אקוסיטי גרין" ארז וולף ומנהלת הקיימות של דיזנגוף סנטר דורית חסיד, שהציגו בפנינו במצגת מרשימה את חזון הקיימות והפעילות הסביבתית הנעשית בדיזנגוף סנטר בת"א.

התרשמנו מאוד מהמפגש, כיצד הנהלת דיזנגוף סנטר פועלת בהצלחה לקיזוז פליטות הפחמן, ממחזרת פסולת אלקטרונית, קרטון, נייר, עושה שימוש חוזר במכירת משטחי עץ וקרטונים לטובת רווחת עובדי הניקיון של הסנטר. פועלת בהתייעלות בתחומי מים, שפכים, תחבורה, אופנה מקיימת, שיתוף פעולה עם הקהילה, בחינוך, במרכז הקיימות שעל גג הסנטר ושיפור איכות הסביבה בתל אביב. כל הכבוד לפעילות כה מעוררת השראה רבה. לחצו למעבר למרכז הקיימות העירונית  של "דיזנגוף סנטר".

לאחר שלמדנו חברי המשלחת מרעננה, על חזון הקיימות של הסנטר, ירדנו לחניון מינוס 3 לראות את התוף  האקולוגי ה"אקודראם"  כיצד הוא פועל בשטח.

ארז וולף מנכ"ל "אקוסיטי גרין" הסביר לנו כי עובדי הניקיון של חברת הניהול מזינים את הפסולת האורגנית של "מגה בעיר" ואת הגזם שמביאה העירייה, במספר בודד של דקות ביום. פעילות זו  בדיעבד אפילו הקלה את העבודה וחסכה זמן לעובדים, כמו שינוע של עשרות עגלות האשפה הכבדות למעל 100 דחסני אשפה.
המתקן עובד בהצלחה יתרה כבר למעלה משנה במרתף של דיזנגוף סנטר ללא ריחות, ללא תשטיפים וללא זבובים. הוא מטפל מידי יום בלמעלה מחצי טון פסולת אורגנית בשאריות המזון  של "מגה בעיר", בנוסף לפסולת האורגנית מזינים לתוכו כקוב גזם ביום המגיע למתחם בשיתוף עיריית תל אביב. בעזרת אוויר מאולץ ולאחר 14 יום של הפעלה, הוא מייצר קומפוסט דשן איכותי כמשאב יקר ערך לטיוב האדמה. הקומפוסט הדשן האיכותי מסופק לגינות הקהילתיות לשימוש חוזר בחקלאות העירונית.

תוף ה"אקודראם" חוסך לעיריית תל אביב קרוב ל-200,000 ש"ח בשנה עלויות פינוי הפסולת האורגנית ההולכת להטמנה. הפחתת נסועה, הפחתת זיהום אוויר ובעיקר מניעת פליטת גז מתאן (גז חממה). הפתרון מתאים גם  לשווקים גדולים, מתחמי מסעדות, גני חיות, אולמות אירועים ועוד.

תודה רבה לדן פילץ, ארז וולף ודורית חסיד שאירחו את המשלחת מרעננה והעניקו לנו השראה כיצד מיישמים הלכה למעשה את חזון הקיימות של הסנטר וכיצד הפסולת האורגנית הופכת ממטרד סביבתי למשאב יקר ערך.

כולי תקווה שפתרון חדשני זה יגיע גם אלינו לרעננה, שתהיה שותפה לתהליך צמצום הפסולת האורגנית המיועדת להטמנה. במיוחד לאור התחזית הקודרת כי אתרי ההטמנה הולכים ומתמלאים, נוכל נחסוך את ההובלה היקרה, את זיהום הסביבה משינוע הפסולת לאתרי ההטמנה, שטח אדמה יקר ערך שהופך לבית קברות לפסולת ומפגע תברואתי וסביבתי רב ביותר לנו, לטבע ולסביבה.
במיוחד שמדובר  במימון שיתקבל ממשרד להגנת הסביבה בהנחה של מעל ל 50% שיכולה להגיע למאות אלפי שקלים בסבסוד לרכישת תוף "האקודראם", המהווה פתרון פורץ דרך ומצוין לכולנו, בנוסף לשאר הפתרונות הקיימים  בשוק למיחזור הפסולת האורגנית שיועדה להטמנה.

לאחר התרשמותי מהתוף של חברת "אקודראם", הזמנו את ארז וולף שיציג את הפתרון פורץ הדרך של התוף האקולוגי בהפנינג הסביבתי שארגנו תנועת "הורים למען האקלים" בהשקת התערוכה שלנו "זה הזמן לפעול"! המוצגת בפארק כפר סבא, המציגה את המשבר האקלימי-אקולוגי בתמונות גדולות מאירות עיניים עם הסבר נלווה (המתורגם לערבית ולאנגלית) היוצא בקריאת השכמה כי "זה הזמן לפעול!". למעבר לעמוד המציג את השקת תערוכת "זה הזמן לפעול"! של "הורים למען האקלים".
אכן זה הזמן של כולנו לפעול, לנצל כל הזדמנות לקבל מענקים ותקציבים להציע לרשויות המקומיות, לחברות ולגופים המוסדיים לרכוש מתקנים שיאפשרו טיפול מקומי בפסולת אורגנית, ויחסכו זיהום שמקורו בשינוע הפסולת, יחסכו את נזקי  הפסולת המיועדת להטמנה, לצד צמצום פליטות גזי חממה.

בטוחני כי לאחר סיור במרכז הקיימות של דיזנגוף סנטר של ת"א, תתרשמו בעצמכם מהפתרון של חברת "אקוסיטי גרין", יחד נציע לאמץ גם  בסביבתנו, פתרונות סביבתיים חדשניים ופורצי דרך. תודה רבה מחברי גינה קהילתית "הפעמונים" שזכינו ליהנות מהקומפוסט האיכותי שאתם מפיקים מהפסולת האורגנית שלכם.

פרגנו להם בלחיצה על לחצן ה- LIKE מכל הלב, נאחל בהצלחה רבה לכולנו להגדיל את הפתרונות הסביבתיים הקיימים בארץ בשיתוף משרד להגנת הסביבה והרשויות המקומיות לצמצם את הפסולת האורגנית המיועדת להטמנה, למחזרה לייצור קומפוסט או ביו גז ולייצר משאב חדש.  זה הזמן לפעול ויפה שעה אחת קודם!!!.

 

לשיתוף:

6 תגובות

  1. שחר ישראלי הגב

    כתבה מעניינת מאוד!

  2. ארז הגב

    כל הכבוד על העשיה, הפעילות והחשיבות שמביאה החשיפה לנושא הכל-כך בוער.
    אף גוף לא לקח אחריות לפתור את הבעיה בצורה נרחבת ולכן הפתרון כרגע הוא לטפל בזה בצורה נקודתית בנקודות כזה והפיכת המטרד למשאב.
    שאפו גדול מירי

  3. דנית הגב

    וואו ! חייבים לשתף את זה לכל רשות מוסד או ארגון שמחשיב את עצמו כירוק או מתקדם לעבר עתיד יעיל ופחות מזהם.
    סיקור מעניין ומרתק
    עושה חשק לבוא לקחת קומפוסט..

  4. מיכאל הגב

    מרשים מאוד מירי
    ממש שימושי לכל שוק ולכל שכונה
    רעיון מצוין שפותר את כמויות הזבל האורגני בצורה מקצועית ויכול בקלות לקיים את הגינות הקהילתיות שמסביב

  5. Zvi Rogov הגב

    מעניין מאוד,מאוד! תודה רבה,רבה!

השארת תגובה