את ד"ר חוסין טרביה – מנכ"ל איגוד ערים איכות הסביבה אגן בית נטופה, פגשתי בכנס הארצי לחברי וועדות איכות הסביבה ברשויות המקומיות שנערך בבית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר שאירגן ארגון "חיים וסביבה" בחודש פברואר 2020.
התרשמתי מאוד מהרצאתו של ד"ר חוסיין טרביה מנכ"ל האיגוד ומהפעילות הרבה שנעשית באיגוד ערים סכנין המשרת 6 ישובים ומעל 100,000 תושבים והמהווה כמרכז מודל לקידום קיימות.
כנציגת ציבור בוועדה לאיכות הסביבה בעירי, פניתי אליו שיערוך לנו סיור הכרות עם הקמת מרכז הקיימות שלהם, על מנת שנפיק לקחים ברעננה כיצד להקים מרכז קיימות חדש ואלו בעיות עלינו להתמודד.
חשבתי שכדאי שנקבל השראה ממרכז קיימות המהוה מודל לקידום הקיימות. מרכז הקיימות של סכנין שהוא בעל חזון (שהוקם בשנת 1993)המוכיח כיצד לחיות בשלום עם האדמה, כיצד פועלים לבניית גשר לשלום בין אדם לאדם ובין אדם לסביבה וכיצד מובילים בחדשנות בקיימות. על מנת ללמוד מהם יש לראות זאת הלכה למעשה.
כנציגת הציבור בוועדה לאיכות הסביבה יזמתי את הסיור שנצא חברי משלחת וועדת איכות הסביבה של רעננה בראשות יו"ר הוועדה חבר המועצה אילן כהן וחברי הוועדה: ד"ר רחל ידיד, מירי ישראלי וערן צימרין לסיור מרתק ומחכים באיגוד ערים אגן בית נטופה ובמרכז הקיימות בסכנין.
נפגשנו חברי המשלחת עם ראש עיריית סכנין ד"ר אבו רוא ספואת, מנכ"ל איגוד ערים ד"ר חוסיין טרביה, אמאל בדארנה רכזת חינוך סביבתי והנאדי הגריס מנהלת מחלקת תכנון סביבתי שקיבלו אותנו בקבלת פנים חמה ולבבית.
שמענו מראש עיריית סכנין ד"ר אבו רוא ספואת את האג'נדה הסביבתית שלו ועל שיתוף הפעולה שסייע להקמת איגוד הערים בסכנין. למדנו ממנכ"ל האיגוד ד"ר חוסיין טרביה על הקמת המרכז החינוכי, אופן גיוס התקציבים לפרויקטים, על הקמת המכון לטיהור שפכים האזורי וכו'.
ד"ר טרביה שיתף אותנו במסע ההתחלתי של האיגוד שהוא אינו רק ארגון מקומי שדואג לטיפוח הסביבה העירונית של היישובים החברים בו, וקידום תשתיות סביבתיות, אלא ארגון מקצועי שרוקם שיתופי פעולה עם ארגונים, ומוסדות מחקר ממדינות שונות בעולם דבר שזכה אותו בשנים האחרונות במספר פרסים מכובדים.
מרשים ביותר היה לשמוע את הנאדי הגריס מנהלת מחלקת תכנון סביבתי ואמאל בדארנה רכזת חינוך סביבתי כיצד הם יוזמים במרכז ומובילים בנושאים כמו חינוך סביבתי, על הקמת בית ספר תיכון למנהיגות סביבתית ללימוד ומחקר במגמת מדעי הסביבה.
פרויקטים בנושא מחקר ופיתוח, בנייה ירוקה, שימור אנרגיה ואנרגיה חלופית, חינוך לקיימות מקומית, יוזמות לפעילות נשית משותפת ערבית-יהודית, טיפול בפסולת ומיחזור, תכנון סביבתי וכו'.
למדנו כיצד הם מפתחים ומדגימים שיטות לטיפול בשפכים המהווים תשתית חינוכית ומחקרית רחבת היקף ובסיס לשיתוף פעולה עם גורמי מחקר מהארץ ומחו"ל.
יצאנו עם הנאדי ואמאל לסיור מרתק בפארק בו בניין מרכזי הנקרא "הבניין הירוק" הבנוי מלבני בוץ, מגדלי אוורור, כיפות בהשראת הארכיטקטורה המוסלמית וחצר פנימית מקושתת אשר בה נטעו טרסות של תבלינים, המהוות תחילתה של חוות תבלינים אורגנית.
רעיון הקמת "הבניין הירוק" הוא של האדריכל עבד אל רחמן יאסין, עראבה וד"ר חוסין טרביה מנכ"ל האיגוד. הוא תוכנן לפי עקרונות הבנייה הירוקה תוך התאמה אדריכלית לתרבות האזור. בבניין מוטמעות שיטות בנייה מסורתיות לצד מודלים מתקדמים לשימור אנרגיה ומים. סוג הבנייה היא ידידותית לסביבה.
במהלך הסיור למדנו על "הקמרון" המושך את האוויר החם מחלל החדר כלפי מעלה. על "המשְרַביה" הסבכה העשויה מעץ המאפשרת כניסת אוויר ואור אל המבנה, אך אינה פגעת בפרטיות. למדנו על תאורה טבעית בבניית הכיפה ובניית המתומן הפועל כמשאבה טבעית המושכת אוויר קר למבנה.
התלהבנו מאוד כאשר עמדנו לצד הארובות הנקראות "מלקף הרוח" שלפתע נשבה מהן קרירות נעימה. לאחר שפתחה אמאל את ברזי המים והסבירה לנו כיצד המלקף משמש כארובת אוויר הפועלת על עיקרון הזרמת אויר קר ממפלס גבוה הזורם כלפי מטה וחודר לחללי המבנה. מרשים ביותר היה לראות את תשומת הלב לכל פרט ב"בבניין הירוק" כמו החצר הפנימית, החלונות, הפתחים, עובי הקירות החיצוניות, התאים הסולאריים, גינות התבלינים וכו'.
מחוץ למבנה, קיבלנו הסבר על שיתוף הפעולה שיזם האיגוד בשיתוף עם מכון ערבה, עמותת IGREENS ומומחים מתחום המדעים וגם בתחום ניהול המים לטיפול במים אפורים ושימוש חוזר ביישובים כפריים להצעת חלופות לטיפול במים אפורים באזורים כפריים ע"י בניית מערכות אגנים ירוקים לטיפול במים האפורים במספר אזורים בישראל וירדן, ושימוש חוזר במים האלו להשקיית צמחים.
בסיום הסיור המרתק, סוכם על שיתופי פעולה בין שתי הערים לקידום איכות הסביבה והקיימות בארץ בכלל וברעננה בפרט.
אנו מודים מאוד לצוות האיגוד לקבלת הפנים החמה שזכינו לקבל חברי המשלחת מרעננה. שמחנו לקבל השראה מהמרכז הסביבתי של סכנין, שהפך להיות אבן שואבת למאות קבוצות של מבקרים מהארץ ומחו"ל הבאים לצורכי לימוד ולהתנסות בעשייה סביבתית, פיתוח עירוני, חקלאי ותיירותי.
במקום מתקיימים ימי עיון, סיורים וכנסים. אני ממליצה בחום להגיע סיורים חווייתיים בתיאום מראש.
פרטים נוספים בקישור לאתר של האיגוד או בדף הפייסבוק של האיגוד.
כל הכבוד, לכם! חשוב ביותר לקיים שיתופי פעולה ודיונים מהסוג הזה, גם בימי הקורונה הלא פשוטים. כן, ובכנס וועדות איכות הסביבה בבניין פורטר של אוניברסיטת תל אביב, עליו מדברת מירי בתחילת הדיווח (נערך ב-05.02.2020) גם לי היה כבוד להשתתף.
מקום מרשים ביותר ודוגמה להמון ישובים בארץ. ולך מירי שאפו ענק ולחברי עיריית רעננה. אני מקווה שמה שראיתם בסכנין, תוכלו ליישם זאת גם ברעננה…