כאמנית אקולוגית וכבלוגרית ירוקה הממליצה על מרכזים המקדמים את ערכי המודעות לשמירה על בעלי החיים בטבע, שמחתי לראות את הפעילות המבורכת המתבצעת ב"מרכז הדולפין והים" שבאשדוד השוכן במתחם בית הספר "אורט ימי", רח' אורט 2 באשדוד.
מחמל"י היא עמותה ללא מטרות רווח העוסקת בחקר, מידע וסיוע ליונקים הימיים בישראל. פעילות העמותה מוקדשת לשימור אוכלוסיות היונקים הימיים והסביבה הימית לחופי ישראל באמצעות מחקר, חינוך, העלאת מודעות ציבורית וקידום חקיקה.
במסגרת הסיור שערכתי ב"מרכז הדולפין והים" באשדוד, שמעתי בהתלהבות רבה את סיפורו של הדולפין הישראלי, כיצד פועלים בהגנה ושמירה על יונקים ימיים בחופי הארץ ובמדינות האזור. התרשמתי משלד הלוויתן הגדול הממוקם במרכז המוזיאון ומפעילויות לחינוך והסברה סביבתית הנעשות במוזיאון, וכן על הצלה ואישוש של דולפינים במצוקה. במהלך הסיור נלמד להכיר שתי סביבות אקולוגיות, את סביבת נחל לכיש וסביבת הים התיכון העשירה ואת השפעת האדם על המערכות הללו.
לאחר הביקור חשתי צורך עז יותר לדעת אודות הצורך להגן על היונקים הימיים ולהעביר את המסר החשוב הזה הלאה לדורות הבאים.
מטרות המרכז הן מחקר, הצלה, חינוך, פיקוח וחקיקה עתידית בנושא הגנה ושמירה על יונקים ימיים בחופי הארץ ובמדינות האזור, וכן שיתוף פעולה עם מוסדות מחקריים, אקדמיים והתנדבותיים דומים בעולם.
אני ממליצה לכם לארגן סיורים לתלמידים בהתאם למה שמציע המרכז, כאשר מינימום 15 מבקרים בקבוצה,:
- סיור במרכז ה"דולפין והים" – במסגרתו ילמדו התלמידים אודות עולמם של היונקים הימיים שוכני ים תיכון. במרכז יש תצוגה מרשימה של שלדי לוויתן, דולפין ויונקים ימים אחרים. במהלך הסיור התלמידים לומדים על מאפייני היונקים הימיים, מבנה גופם, התאמות לבית הגידול, הסכנות האורבות להם בים ועוד.
- סיור לאורך נחל לכיש– במסגרתו לומדים התלמידים על בית גידול ייחודי זה, עופות המים ומגוון המינים המאפיין אותו, מקורות הזיהום של הנחל וההשפעה של הנחל על הים ושוכניו. במסגרת הפעילות התלמידים מבצעים מדידות שונות.
- סיור בשפך הנחל ובחוף הים – התלמידים יכירו את המושג "מיקרו פלסטיק", וינסו להגדיר את רמת ניקיון החוף באמצעות סינון של החול ואיתור חלקיקי פסולת זעירים.
כדאי לכם להגיע ליום חווייתי במוזיאון, בו תוכלו לשלב למידה ועשייה אקטיבית, יחד עם פיתוח מודעות סביבתית, העשרה מהנה ומועילה לכל המבקרים.