למה חשוב שנדע את מדדי איכות החיים שלנו בישראל? על מנת שנדע להבין טוב יותר את המציאות שבה אנו חיים ולשפר עצמינו בכל תחום.
להלן מספר נתונים מהדו"ח הממשלתי הראשון שנערך לגבי מדדי איכות החיים ופורסם בתאריך 16.3.16.
הדו"ח המספק תמונה רחבה על מצב המשק, החברה והסביבה בישראל, בהתייחסות לכלל התחומים שתורמים לאיכות החיים: תעסוקה, ביטחון אישי, בריאות, דיור ותשתיות, חינוך, רווחה אישית וחברתית, סביבה, מעורבות אזרחית וממשל ורמת חיים חומרית.
לפי הדו"ח שפורסם, דנמרק מובילה את רשימת האושר העולמית. מנתוני רמת החיים בישראל נרשמה עלייה בצריכה לנפש בישראל, עלייה בהכנסת הכספית לנפש ועלייה בכמות הפסולת לנפש 1.71 ק"ג בממוצע לעומת 1.59 ק"ג שנמדדה בשנת 2013.
נתוני מיחזור הפסולת בישראל מדאיגים ביותר ביחס לעולם. נתוני מיחזור לשנת 2014:
• 18.1% מהפסולת הועברה למיחזור. (907 אלף טון פסולת) בשנת 2014 לעומת % 17.8 שהועברה בשנת 2013 (878 אלף טון פסולת).
• % 57 מהפסולת הממוחזרת מקורה בחומר אורגני המורכב מ-38% גזם (כ-350 אלף טון) ו-19% חומר אורגני רקבובי שמקורו בפסולת הביתית (פסולת זו מחייבת תהליך טיפול שונה משאר סוגי הפסולת).
• רק כ-3% מהפסולת ביישובים מאשכול חברתי כלכלי 1 וכ- 14% מהפסולת באשכול חברתי כלכלי 2 הועברו למחזור. זהו אחוז מחזור נמוך יחסית לאחוז המחזור הממוצע הארצי (18%).
• כמות הפסולת הנאספת על ידי הרשויות המקומיות בישראל עלתה ב-27% מ-3.8 מיליון טון בשנת 2003 ל-5 מיליון טון בשנת 2014.
• כמות הפסולת לנפש ליום עלתה מ-1.59 ק"ג בשנת 2004 ל-1.71 ק"ג בשנת 2014.
• כמות הפסולת הממוצעת לנפש ליום בישראל בשנת 2014 ( 1.71 ק"ג) גבוהה מרוב מדינות ה-OECD (ממוצע ה-1.43 OECD ק"ג).
הכיוון הרצוי למדד הוא ירידה בפסולת המוטמנת ועלייה באחוז הפסולת הממוחזרת, אך בפועל עליית נתוני המיחזור היא מועטה ביותר.
ישראל אמנם ממעטת למחזר, אך תושביה הם בין יצרני הפסולת הגדולים: היא דורגה במקום השביעי בכמות השנתית של פסולת ביתית לנפש(כ- 620 ק"ג) . במקום הראשון נמצאת ארצות הברית, עם 730 קילוגרם לנפש. אסטוניה היא החסכונית ביותר בהיקף הפסולת לנפש, עם 280 קילוגרם לנפש.
נתון אחר המציג אותנו בהשוואה בינלאומית כאחרונים ברשימת המדינות באחוז ייצור אנרגיה מתחדשת מתוך ייצור החשמל.
מצורף גרף המציג שרק 0.9% ייצור האנרגיה המתחדשת מסך ייצור החשמל בישראל, הנמוך מבין מדינות הOECD.
(צילום מתוך הדו"ח הממשלתי למדדי איכות חיים, קיימות וחוסן לאומי)
שביעות רצון מהפארקים ומהשטחים הירוקים באזור המגורים:
• 56% מבני 20 ומעלה היו מרוצים ומרוצים מאוד מהפארקים ומהשטחים הירוקים באזור המגורים בשנת 2013.
• 64% מהיהודים היו מרוצים מהפארקים ומהשטחים הירוקים לעומת 14% מהערבים.
• בקרב היהודים 69% מהחילונים היו מרוצים לעומת 46% מהחרדים.
• מבין 14 הערים הגדולות, שיעור המרוצים הגבוה ביותר נמצא בראשון לציון וברמת גן (75%) והנמוך ביותר בירושלים (30%) ובבני ברק (32%).
בנוגע לשמירת טבע, יש לישראל הישגים רבים בהיקף היערות הניטעים בה ובהיקף השטחים המוגנים (יערות, שמורות וגנים לאומיים) שהוא היום כחמישית משטח המדינה. אבל לחצי הפיתוח וצפיפות האוכלוסייה גובים מחיר כבד מהחי והצומח. 56% ממיני היונקים נתונים בסכנת הכחדה בישראל, והיא נמצאת במקום הראשון בין מדינות OECD בהיקף סכנת ההכחדה.
צרפת ואסטוניה הן המדינות שבהן השיעור הנמוך ביותר של מיני יונקים הנתונים בסכנת הכחדה. לישראל יש גם הישגים מרשימים בהצלת מספר מינים כמו זאבים ויעלים, ובהשבת כמה מינים שנכחדו חזרה אל הטבע, ובהם ראמים ויחמורים.
בתחום ניצול המים מובילה ישראל במקום הראשון בהיקף השימוש במים לנפש ממקורות טבעיים, לצרכים ציבוריים כמו חקלאות והשקיה עירונית. היקף השימוש לנפש בישראל הוא 203 מטרים מעוקבים בשנה, הרבה מעל הממוצע של מדינות הארגון, שהוא 126 מטרים מעוקבים. עם זאת יש לישראל גם הישגים בתחום איכות המים והיא בין חמש המדינות המובילות בהיקף החיבור של שפכים למערכות טיהור. נתון חשוב שאינו נכלל בפרסום האחרון של OECD הוא היותה של ישראל המובילה בעולם בהיקף הניצול של שפכים מטוהרים לצורכי השקיה.
האם אנחנו מרוצים מהחיים בישראל?
מהנתונים עולה כי נכון לשנת 2013 – 86% מהישראלים השיבו כי הם מרוצים או מרוצים מאוד. מדובר בנתון יציב בשנים האחרונות. עוד עולה מהנתונים כי היהודים מרוצים מהחיים בארץ יותר מאשר ערבים, והצעירים יותר מהמבוגרים. הגברים והנשים מרוצים באותה מידה.
השוואה למדינות ה-OECD ישראל נמצאת במקום טוב באמצע בשביעות רצון מהחיים. את הטבלה מובילות שווייץ, נורבגיה ואיסלנד וסוגרות אותה יוון, פורטוגל והונגריה.
ומה לגבי העתיד? רק מחצית מהישראלים מעל גיל 20 מעריכים שחייהם יהיו טובים יותר בעתיד, לעומת 87% באיסלנד ורק 24% בסלובקיה.
במדדי האושר העולמיים מדינת ישראל במקום ה11 מבין רשימת המדינות המרוצות מאיכות החיים שלהם:
קישור לנתונים נוספים בדו"ח הממשלתי למדדי איכות חיים, קיימות וחוסן לאומי, לחצו כאן.